Vi skal have skolepraktik på alle erhvervsuddannelser.

farrier-1246258

Min ven Mads er netop startet på sin tredje læreplads, og han har altså kun gået på sin uddannelse som beslagsmed i lidt under et år. På trods af sin unge alder og manglende netværk udenfor sin fødeby, flyttede han på tværs af hele landet for at starte på sin drømmeuddannelse i en lille by udenfor Frederikshavn.

Ligesom for mange andre unge var Mads første læreplads det første møde med arbejdsmarkedet. Hans nye mester havde heller ikke haft særlig mange lærlinge før. Derfor fortalte jeg Mads, at det ville være en god ide at aflevere sine lønsedler hos den lokale fagforening for at være sikker på, at hans mester ikke havde lavet nogle fejl, som der jo ofte kan være, når man ikke har prøvet at have ansatte før.

Mads fandt ud af, at der var en del fejl i lønsedlen, men da han sagde det til sin mester, da han mødte på arbejde igen, var mesterens reaktion ikke helt som ventet:

”Man kan ikke drive en virksomhed i dagens Danmark, hvis man skal følge overenskomsterne, ”

Mads kontaktede igen den lokale fagforening, der gik ind i sagen. Desværre ville hans mester ikke give den rigtige løn, og Mads blev på uretfærdigvis fyret fra den læreplads han flyttede 200 km for at få. Ovenikøbet kan Mads ikke komme videre med hans uddannelse, før han finder en ny læreplads, fordi der ikke er oprettet en skolepraktikordning på hans uddannelse.

Vi får brug for Mads kompetencer lige om lidt.

Jeg synes, at det er hamrende uretfærdig at se min kammerat blive svigtet af uddannelsessystemet på den måde og ende i en situation, hvor han må forlænge sin uddannelse, fordi hans tidligere mester var en klaphat.

Vi kommer snart til at mangle beslagsmede i Danmark, så jeg kan slet ikke forstå, hvorfor der ikke er en skolepraktikordning på hans uddannelse. Det kommer til at skræmme unge mennesker fra at begynde på de små uddannelser, fordi man ikke kan være sikker på at kunne gennemføre sin uddannelse. Havde jeg mistet min læreplads som rustfast klejnsmed, var der ikke engang gået én uge, før jeg var startet på et skolepraktikcenter, hvor jeg ville have mulighed for at færdiggøre min uddannelse. 

Det er jo absurd, at vi i en tid, hvor vi mangler faglært arbejdskraft, fra statens side fejlprioriterer de forskellige uddannelsesretninger. Forestil dig, at din uddannelsesvejleder i 9. klasse fortæller dig, at du ikke kan være sikker på at gennemføre den uddannelse, som faktisk tiltrækker dig mest. Det er klart, at de unge vælger at starte på gymnasiet, hvor der er trygge rammer, fede fester og garanti for at kunne færdiggøre sin uddannelse.

Jeg mener, at alle skal have mulighed for at færdiggøre deres uddannelse, uanset fag. Ingen unge skal kastes rundt i systemet som Mads. 

Kommentarer