Vi offentligt ansatte er fleksible

I disse dage begynder overenskomstforhandlingerne på det offentlige område. Jeg er selv specialarbejder i Københavns Kommune, og med lockouten af lærerne in mente satte jeg mig ned og kiggede på KL’s krav.

Det var bekymrende læsning, især undrede det mig, at flere af de såkaldte arbejderpartier står bag disse forslag til forringelser for de offentligt ansatte.

Kære Frank Jensen (S) og Mette Touborg (SF). Jeg har læst KL’s oplæg til overenskomstforhandlingerne og undrer mig over, at jeres partier er tilhængere af de forringelser, som KL foreslår.

Især delen om arbejdstidsreglerne faldt mig i øjnene. Bag alle de positivt ladede spindoktor-ord om forenkling, optimering og fleksibilitet gemmer sig et klart mål: KL vil have forringet vores arbejdstidsregler, så vi får mindre i tillæg og dermed mindre i løn. Desuden skal planlægningen af arbejdstiden i højere grad foregå løbende i stedet for som nu, hvor den ligger fast.

Især ordet fleksibilitet går igen i KL’s krav. I forvejen synes jeg egentlig, at jeg og mine kolleger er meget fleksible.

Jeg arbejder for eksempel hver anden weekend, og mens min familie pyntede juletræ 24. december, var jeg ude at tømme skraldespande i Københavns indre by. Vi bliver tilkaldt, når der skal ryddes op efter skybrud, og 1. januar var jeg på pletten kl. 6 for at samle tomme champagneflasker og brugte raketter op.

KL’s krav får store konsekvenser for min arbejdsdag. Som reglerne er nu, kan jeg planlægge med at hente kæresten på vej hjem fra arbejde, eller aftale at mødes med vennerne efter fyraften, men hvordan bliver det, hvis KL får sin vilje?

Så er min fritid lige pludselig ikke min egen, for jeg kan ikke lave aftaler i den. I øjeblikket får jeg betaling for det, hvis jeg skal møde en time tidligere eller arbejde over. Fremover risikerer jeg og mine kolleger, at det bare bliver normen.

Jeg har, som så mange andre, travlt i min hverdag, og derfor er det rart at kunne planlægge i god tid. Økonomisk betyder det også noget. Det er billigere at tage en smuttur til Jylland, hvis man kan købe de billige orange billetter i stedet for de almindelige. Det betyder noget for os, der ikke tæller vores årsløn i halve og hele millioner.

Derfor, kære Frank og Mette. I har magten til at ændre på KL’s politik. Sørg for, at vi offentligt ansatte bliver behandlet ordentligt i overenskomstforhandlingerne.

Drop forringelserne af vores arbejdstidsregler.

 

Indlægget blev bragt i Politiken den 14. januar 2015 og fik kort journalistisk omtale på Avisen.dk dagen efter.

Kommentarer