Rockwoll og allergi – beretning fra en murersvend

Siden jeg var ca. 12 år gammel har jeg villet være murersvend.

Det var af den simple årsag, at en ung murersvend på daværende tidspunkt fortalte mig, at så længe jeg øvede mig på min guitar og blev murersvend, så skulle der nok komme alle de damer og penge i min retning, jeg kunne drømme om. Hvad mere kan en ung knægt drømme om?

Det skete hverken værre eller bedre at jeg i juli 2002 startede på teknisk skole med henblik på at stå med et svendebrev 4 år senere. Med en helvedes masse bump på vejen (jeg var ikke det man kalder en mønster-lærling), endte det med et svendebrev i september 2006. Jeg blev med pomp og pragt fejret med mine lærlinge kolleger, og vi stormede ud på et arbejdsmarked der galoperede derud af.

De første skår i glæden kom allerede i vinteren 2007. Jeg havde allerede i min lære-tid vist tegn på overfølsomhed over for de materialer, vi arbejder med som murersvende. Men for det første tog jeg det ikke skide alvorligt, det var jo ikke noget man ikke ordne med noget creme fra lægen, for det andet, ville man jo gerne stå med det svendebrev – det har man jo, som sagt, haft i tankerne siden man var ca 12 år.

Men altså i 2007 startede jeg, sammen med min makker, på et ny-byggeri i Vanløse i København. Det startede som en kløe ved fingrene. det blev ret hurtigt til sår, som hurtigt bredte sig fra håndryggen op til fingerspidserne, fik neglene til at give slip og fortsatte ned til håndfladen. Der gik ca. en måneds tid, så var mine hænder, mildt sagt, meget medtagede. Jeg opsøgte selvfølgelig læge, blev viderestillet til hudspecialist, der undersøgte mig for katte allergi støv og div. andre ting. Jeg fik aldrig en forklaring, men en yderst god fedt-creme.

Min læge henviste mig at gå med handsker og bruge creme, og fandme om det ikke virkede. Jeg fortsatte på nybyggeriet, fik arbejde et nyt sted bagefter, og i lang tid viste jeg ingen tegn på overfølsomhed, så længe jeg brugte den føromtalte creme. Så skulle jeg for et par år siden lave en til-bygning, altså nybyggeri. Så slog hænderne ud igen, 4 år efter sidste udslag. Denne her gang bad jeg lægen om at køre en arbejsskadesag, så jeg blev henvist til special-læge. Så en måneds-tid efter jeg har anmeldt skaden, ringer en socialrådgiver nede fra min fagforening, til mig, for at orientere mig om at hun har modtaget min sag, og at jeg bestemt ikke er det første tilfælde hun har af den slags. Og inden jeg når at spørge, siger hun at hun har haft flere murersvende og murerarbejdsmænd, der har udvist allergisk reaktion overfor rockwool. Hvordan søren kunne jeg ikke have tænkt på det. Det var derfor jeg slog ud hvergang vi gik på nybyggeri, der bruger vi rockwool til at isolere husene. Nu sidder jeg derhjemme og venter på en konsultation hos en speciallæge der skal anerkende det som arbejdsskade. Jeg anmeldte skaden i juni 2012 og har en tid hos lægen lige om snart. I mellemtiden har jeg med min creme slået den allergiske reaktion ned, og afventer nu bare en afklaring fra lægen.

Kommentarer