Regeringen vil lave Sosu uddannelsen om til et kursus !

Da jeg som 16 årige startede på social og sundhedsskolen, var jeg ” grøn” i ordets egentlige betydning og var lige kommet ud af folkeskolen. 14 måneder senere kunne jeg kalde mig social og sundhedshjælper, men det var først nu jeg skulle ud og lære – og forventningerne til mig som fagperson var høje.

Når sosu-hjælpere møder på arbejde i hjemmeplejen er det ikke længere kun gamle søde fru. Jensen, som skal have hjælp til at blive vasket på ryggen og få taget opvasken.

Det er såkaldte “komplekse” borgere, som er langt i sygdomsforløb, og som har behov for massiv pleje – borgere der ofte har opholdt sig tidligere længere tid på sygehusene, mennesker med sygdomme som cancer og andre kompliceret sygedomme, som idag kommer meget hurtigere hjem, det er hr. Hansen som har et alkohol misbrug og har behov for psykisk støtte og hjælp til strukturering i hverdagen, og der kraves langt flere kompetencer til sosu-hjælpere end tidligere.

Regeringens udspil om at forkorte uddannelsen til kun 15 ugers teori, og derefter praktisk, hører ingen steder henne. Jeg tvivler stærkt på at der overhovedet findes nogen tal eller grafer på hvordan der kommer et kompetent fagstærkt personale ud af dette – udover vi får flere hurtigere igennem uddannelsen systemet, men hvad kommer de ud til? Jobs hvor de ikke har kompetencerne, og borgere der måske vil blive indlagt flere gange – da plejen ikke kan ydes i hjemmet?

Hvordan kan regeringen som ellers udtaler at vi skal have den bedste ældrepleje – så skærer ned på det vigtigste ? Nemlig uddannelse?
I min hverdag som sosu assistent møder jeg ofte “mig selv”. unge elever som kun har få måneders teori bag sig – men forventningerne er høje. De skal kunne observere så mange ting hos borgerne – men hvordan ved man hvad man skal observere , hvis man kun har fået få uger teori ? Igen der er INGEN sammenhæng mellem at vi skal have sosu hjælpere med mange faglige kompetencer, hvis de får 15 ugers teori. I min verden vil man lave uddannelsen om til et forlænget kursus – og det hører ingen steder hjemme !
studiestress
Vågn op kære regering.

Kommentarer