Opfør jeg ordenligt eller skrup af!

Forleden aften læste jeg Fagbladets 3F beretning om pakkebude, der bliver groft udnyttet af pakkevirksomheden GLS. Urimeligt lange arbejdsdage, ofte på 14-16 timer, ingen pension, ingen ferie og en timeløn på 60 kr., ja listen bliver bare ved.

Helt uacceptabelt og heldigvis er det arbejdsbetingelser, der endnu er de fleste forundt.

Det er fortællingen om en del af det danske arbejdsmarked, som ingen helst vil vide af. Det er den del af arbejdsmarkedet, der over de sidste mange år, er blevet gradvist værre.

Det er historien om en virksomhed, der underbetaler og udnytter sine ansatte og spinder guld på ”forretningsmodellen”. GLS’s behandling af sine ansatte er desværre ikke ny. Den verdenskendte tyske journalist, Günter Wallraff, har dokumenteret hvordan firmaet benytter udenlandsk arbejdskraft på slavelignende vilkår.

Men GLS er langt fra den eneste virksomhed, der systematisk omgår reglerne på det danske arbejdsmarked og ikke hæmmer med at benytte sig af billig udenlandsk arbejdskraft.

Fagforeningen 3F kan berette om hundredevis af lignende tilfælde. Polske murere der arbejder i ”døgndrift” på byggepladserne. Rumænske kvinder, der i ly af natten gør rent på de fineste hoteller i landet. Metroselskabet, et offentligt selskab, er det sidste nye skud på stammen.

Noget må gøres!
Den nuværende lovgivning er utilstrækkelig og uden nævneværdig effekt. Bonussen ved at udnytte mennesker modsvares ikke i nævneværdig grad.
Der skal indledes klapjagt på arbejdsgivere der lyster, at udnytte arbejdskraft under urimelige vilkår.

Regeringen har afsat 65 millioner over 4 år til bekæmpelse af social dumpning. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Men der er behov for en meget større indsats, hvis man for alvor vil løndumpning og misbrugen af udenlandsk arbejdskraft til livs.

Virksomheder der ikke kan opføre sig ordentligt bør tvangslukkes.

Kommentarer