Hvem skal hjælpe dig med pensionen?

Svaret er simpelt: Den danske fagbevægelse!

 

Mange flytter over i gule fagforretninger, fra velorganiseret fagforeninger som f.eks. 3f, fordi det er billigere…

Men mange tænker ikke over hvad de mister på kort sigt, og i værste fald på lang sigt.

 

I 3F sørger vi for at forhandle aftaler hjem til danske arbejdere, så det er værd at gå på arbejde og tjene til føden. De aftaler hedder med andre ord, en overenskomst.

Hvis flere melder sig over i de gule fagforretninger, mister arbejderen stille og roligt retten til at medbestemme arbejdets gang, set ud fra et fagligt perspektiv, samt retten til pensionsopsparing.

 

90 % kører på frihjul

Indtil videre er over 90 % af ”kunderne” i de gule fagforretninger, stadig dækket af en områdeoverenskomst, som de veletableret fagforeninger forhandler en gang hvert andet år. Sagt uden forbehold; 90 % af de gule ”kunder” kører på frihjul, samtidig med de nyder godt af overenskomstens goderne.

Og de er udmærket godt klar over det. For det er mig de ringer til, når Krifa, ASE, det faglige hus og hvad de ellers hedder, svigter dem i en faglig sag, socialrådgivning eller simpel a-kasse sag. For inderst inde ved de godt det ikke kan betale sig, at sparre på fagforeningskontingentet.

 

Læs også: https://udenfilter.dk/det-frie-valg/

 

En lille besparelse, kan blive et dyrt bekendtskab

Et simpelt regnestykke kan bevise at en overflytning til et af de gule fagforretninger, kan koste dyrt.

Et gennemsnitligt fagforeningskontingent i 3F ligger på 425 kr. om måneden, i Krifa ligger et gennemsnitligt fagforretningskontingent på 132 kr. om måneden. En forskel på 293 kr., eller 3.516 kr. om året.

 

En 30 årig tømrer der tjener 200 kr. i timen, har igennem sin overenskomst, et pensions krav som både virksomhed og den ansatte skal efterleve. Virksomheden betaler 8,15 % af brutto lønnen og den ansatte betaler 4 % af sin brutto løn, som fratrækkes ved hver lønudbetaling.

På en 14 dags lønning udgør pensionen i alt 1.798 kr. Om året bliver det samlet pensionsbidrag 46.753 kr.

 

Den 30 årige tømrer vælger at melde sig ind i Krifa, for at sparre penge. Samtidig med det får tømreren et arbejde hos en anden virksomhed, der vel at mærke har overenskomst, men nægter at betale pension til sine ansatte.

Tømreren tænker ikke videre over sine pensionsbidrag, da han er 30 år, og først kan gå på pension som 72 årig.

 

Træt af pis

Efter 5 års ansættelse og efterhånden godt træt af den nye virksomheds måde at behandle de ansatte på, begynder tømreren at kræve en form for pension af virksomheden. Virksomheden afviser, og tømreren henvender sig til Krifa, for nu skal virksomheden ikke længere løbe om hjørner med ham.

 

I de 5 år tømreren har arbejdet for den nye virksomhed, har lønnen ikke ændret sig markant, men han har dog beholdt sine 200 kr. i timen, i snit.

Ifølge den gældende områdeoverenskomst, er virksomheden skyldig i det fulde pensionsbidrag, såfremt indbetalingerne ikke er overholdt. Det samlede skyldig beløb for pensionen vil efter 5 år, i dette tilfælde, være 233.766 kr.

Og da Krifa ikke kan vinde et søgsmål ved civilretsdomstolen, på baggrund af en områdeoverenskomst de ikke selv er en del af, afviser Krifa sagen overfor tømreren.

 

Læs også: https://udenfilter.dk/vi-har-sejret-igen/

 

Hvad gør vi nu, lille du?

Tømreren har i alt ”sparret” 17.580 kr. i fagforeningskontingent, men mistet retten til et pensionsbidrag, på 233.766 kr. I alt har tømreren mistet 216.186 kr.

Oven i det kommer selvfølgelig også renters rente, samt pensionskassens afkast på godt 7 % om året.

 

Det kan aldrig betale sig at sparre på fagforeningskontingentet, Kan du tåle at miste 46.000 kr. om året?

Kommentarer