Godt vi ha’r Liberal Alliance!

Hvor er det dog dejligt at Danmarks politiske landskab er blevet beriget med Liberal Alliance! Med Joachim B. Olsen i spidsen (tidligere kuglestøder), fortæller partiet hvad liberalisme egentlig drejer sig om. Uden forskønnende omskrivninger markedsfører de den rå og uforsødede neoliberalisme, hvor det er hver mand for sig selv.

Dolph og Joachim B Olsen. Eller er det Joachim B Olsen og Dolph? Jeg kan vitterligt ikke se forskel.

Endelig ærlig snak fra højrefløjen

Hver gang jeg hører noget nyt fra kuglestøderen, kan jeg ikke lade være med at grine lidt for mig selv. Det fantastiske med et parti som Liberal Alliance er jo, at de ikke er bange for at sige hvad de mener – uanset hvor komiske de måtte fremstå! De står gerne på mål for den asociale politik der er kernen i deres projekt. Når politikerne fra Liberal Alliance udtaler sig, hører vi hvad højrefløjen virkelig vil. Venstre og Konservative føler sig nødsaget til at pynte deres politik med noget velfærds-fernis. Den slags gider Liberal Alliance ikke – her er det den rå neoliberalisme der gælder!

Når Lars Løkke taler om ansvarlighed og nødvendighed, er der nemlig ikke tale om hvad der er nødvendigt eller ansvarligt overfor samfundet, velfærden og fælleskabet. Det drejer sig kun om hvad der er nødvendigt og ansvarligt overfor markedens egne luner og indfald.

Forholdet til markedet

For mig er et partis forhold til markedet, det der afgør om partiet er socialistisk eller ej. Som socialist ser jeg markedet og økonomien, som et værktøj for mennesker. Økonomien burde, globalt som lokalt, fordele goderne til de mennesker, der har brug for dem. Den tanke har højrefløjen vendt på hovedet – for dem er mennesket noget der eksisterer for at holde økonomien kørende, og det er mennesket der skal reguleres og justeres, hvis økonomien skranter…

Og selvfølgelig forholder det sig sådan. For hvem er det venstrefløjen skal kæmpe for? Jo, det er dig og mig – almindelige arbejdere, studerende, arbejdsløse og alle de andre som højrefløjen vil presse på levestandarden for at holde økonomien i gang.
Og hvem er det så højrefløjen kæmper for? Liberal Alliance skærer det ud i pap: Deres politiske opgave er, at sørge for at de rige bliver rigere, og at de fattige bliver fattigere. Det har de nemlig fået besked på fra sin hovedsponsor, Saxo Bank.

Kan de, så kan vi også!

Uanset hvor tosset og asocial jeg finder Liberal Alliance’s politik, finder jeg også partiet ret inspirerende. Ikke så meget fordi de har haft held med at komme ud af de kriser, som partiet gennemgik efter dannelsen. Det ville ethvert parti nok kunne klare, hvis Saxo Bank ”opkøbte” det, og forærede dem annonceplads for millioner. Men LA har bragt skarpe ideologiske visioner og debatter tilbage på banen i dansk politik. Gid de danske venstrefløjspartier og -politikere kunne gøre det samme! Hvis vi på venstrefløjen skal kunne sætte en ny dagsorden, bliver vi nemlig nødt til at bryde med højrefløjens fortælling om de ”nødvendige” og ”ansvarlige” nedskæringer. At få Danmark ud af krisen, og undgå fremtidlige kriser, har ikke alle lige stor interesse i. Det er et spørgsmål om hvorvidt vi skal fortsætte ned af den nuværende vej, hvor velfærden skrumper ind, og rigmændenes bankkonti svulmer. Eller skal vi tage hvor der er rigeligt, og lægge hvor der mangler?
Venstrefløjen må tale tydeligt om klassekamp og fordelingspolitik, hvis vi skal fremstå som et troværdigt alternativ til højrefløjen.

 

Kommentarer