fagbevægelsen svigter skolepraktikeleverne

Den 19. Juni 2014 var en helt særlig dag: det var dagen hvor mere end 2000 skolepraktikelever fra 12 skoler var indblandet i blokader af deres uddannelsessteder. Budskabet var klart: ordentlig løn, rigtig arbejde og slut med at være statspålagte løntrykkere. Blokaderne 19. juni viser tydeligt, skolepraktiksystemet har spillet fallit. Jeg stod sammen med dem for at kræve et fair uddannelsessystem. Et uddannelsessystem, der ikke sparker på dem, der ikke kan få en læreplads.

Vi har et skolepraktiksystem i dag, der presser elevernes faglige stolthed til det yderste. De kan grundlæggende blive tvunget til at skifte til en uddannelse udenfor deres egen faglighed, hvis de ikke vil smides ud af uddannelsessystemet. De er tvunget til at gå for 48 kroner i timen- uanset hvor langt de er på uddannelsen. Uagtet hvad kammeraterne i lære går til på samme år. De kan blive sendt i praktik hos mester og fortsat gå på skolepraktikydelse og opleve, at de trykker lønnen fordi mester ikke behøves at sætte en underskrift på en uddannelsesaftale. De får oftest ikke lov til at arbejde med reelle opgaver de kan relatere til virkeligheden, fordi de ikke må være konkurrenceforvridende.

Skolepraktiksystemet har grundlæggende statsliggjort social dumping på lærlingeområdet og udnyttelse af unge mennesker, der bare drømmer om at tage deres drømmeuddannelse.

I København valgte eleverne at holde en mindre demonstration. På talerlisten stod Rosa Lund fra enhedslisten, Carl Valentin fra SFU og Morten Ryom daværende formand for Erhvervsskolernes ElevOrganisation. Mens eleverne demonstrerer mod de rådne forhold på deres uddannelse, er der desværre en manglende opbakning der overdøver den gode stemning.

Hvor er fagbevægelsen? Hvor er vores værn mod udnyttelse og social dumping? Jeg er dybest set skuffet over at fagbevægelsen(på nær Bjmf). De svigter i kampen om ordnede forhold for den næste generation af faglærte. De ser på fra sidelinjen, mens mestrene får lov til at udnytte dem, der ikke har været heldige nok til at finde en læreplads! Det er fantastisk at se LO kæmpe for Dagpengemodtagerne. Nu mangler jeg bare at se dem kæmpe for min generation. Det er nu, I skal vise næste generation af håndværkere, hvorfor fagbevægelsen betyder noget.

Jeg stod sammen med skolepraktikeleverne den 19. juni kampen for ordnede forhold i skolepraktikken. Jeg stiller mig også til hver en tid op for dem i dag. Mit håb er bare, at min fagforening og resten af fagbevægelsen er klar til at stille sig op sammen med os.

Kommentarer