Få nu hovedet op af toilettet, Peter Vesterheden* og hjælp os med at hjælpe andre!

Jeg mener at MAL-kodesystemet bør opdateres omgående, fordi det nuværende går ud over vores helbred.

 

Min gode veninde Anna som var malerlærling, gik glad på arbejde. Solen skinnede højt, og varmen kunne mærkes i hendes runde kinder. Anna modtager en SMS, om at hun skal møde op på værkstedet i dag. Hun skal arbejde et andet sted end hun plejer. Udendørs arbejde – ”hurra” tænker hun! Hun møder op og skal vente på at materialerne dukker op, før hun kan gå i gang. Slibe og male et træ plankeværk, den fixer hun da lige!

Mens hun arbejder, føler hun sig utilpas og tjekker MAL-koden på malerspanden. Anna bliver urolig da der står 2-1. Man skal altid bruge maling med den laveste MAL-kode hvis muligt. Så hun ringer til chefen som kom med malingen, som fortæller at det er helt ufarligt at hun arbejder med det, så længe hun er udenfor. Da hun kommer hjem har hun hovedpine. Hun er meget mere træt end hun plejer at være efter en hård dag på job, og falder simpelthen i søvn på sofaen og vågner først flere timer senere.

MAL-kodesystem.
MAL-kodesystem.

Dagen efter fortsætter hun med at male, og bliver hurtigt dårlig. Hun får kvalme, og bliver ør i hovedet. De ansatte på stedet, synes at det er ’noget voldsomt stads’ hun arbejder med. Hun fortæller dem at det er helt okay at arbejde med, når bare man er udenfor – for det har chefen jo sagt, så må det jo være rigtigt?! Da hun kommer hjem, når hun kun lige ind ad døren, så løber hun ud på toilettet og kaster op. Igen falder hun i søvn på sofaen. Hun arbejdede på plankeværket i 3 dage, og hver dag var hun så dårlig og syg af de stærke dampe.

Her er et udsnit fra sikkerhedsdatabladet fra det produkt som Anna brugte:

Udsnit fra sikkerhedsdatablad.
Udsnit fra sikkerhedsdatablad.

 

Jeg er selv malerlærling, og ofte får man mange ting at vide, som man stoler på er korrekt. Problemet er bare, at det ikke altid er sandheden! Man ved heller ikke helt altid hvem man kan spørge til råds, om den slags. Det kan du f.eks. i fagforeningen!

 

Malerforbundet står pt. i spidsen i samarbejde med Danske Malermestre og Autobranchen Danmark**, for at få opdateret MAL-kodesystemet, som på nuværende tidspunkt er fra 1993. De gik til Arbejdstilsynet tilbage i 2011 med problemet og i 2012 svarede AT, de gerne ville være med til projektet og at MAL-kodesystemet også trængte til at blive opdateret. Nu skriver vi 2015 og desværre sker der stadig ikke noget på fronten, på trods af at de** har rykket i 2014 for, hvorfor de ikke er kommet i gang endnu, og hvornår der sker noget. Kilde: http://maler.dk/default.asp?id=2851.

 

Forestil dig at skulle arbejde efter så gamle regler – det er fandeme ikke i orden! Jeg synes at Arbejdstilsynet skulle tage og lette røven. Det at der ikke er opdaterede MAL-koder gør vores hverdag usikker og farlig. Der bør indføres strammere kontrol, og højere bøder til firmaerne der ikke overholder arbejdsmiljø reglerne. Anna indåndede kræftfremkaldende dampe i 21 timer, har du lyst til det Hr. Direktør*?

 

*Peter Vesterheden er Direktør i Arbejdstilsynet

** Malerforbundet, Danske Malermestre og Autobranchen Danmark.

Kommentarer