Den forvirrede smed: vi vil jo gerne uddanne os mere!

Nu har jeg i så lang tid læst og hørt, at vi her i landet kommer til at mangle hoveder og hænder, der har læst videre, og jeg ved, at der er mange andre håndværkere – ud over mig selv – der er bange for, at de skal være i deres fag indtil de er 70 år gamle. Jeg tror, at de gerne vil tage sig en overbyggende uddannelse, men det er nok de færreste, der har råd til at gå fra en faglært løn ned til en S.U. Det svarer til at miste ca. 300.000 efter skat.. Til min glæde læser jeg i Ugebrevet A4, at der er kommet forslag fra Dansk Metal om, at man kunne få det, der svarer til dagpenge , hvis man ønsker at videreuddanne sig. Desværre bliver det hurtigt fejet af bordet af Morten Østergaard (RV) (altså ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser!), Hans begrundelse er, at det jo var noget af det, man kunne have drøftet til 3-partsforhandlingerne. Altså giver han fagbevægelsen skylden for, at deres medlemmer ikke har økonomisk mulighed for at videreuddanne sig. Igen oplever jeg, at det er folk på gulvet, som skal betale regningerne. Såvidt jeg husker, var det den selvsamme gruppe, der fik revet deres sikkerhedsnet væk under sig, da efterlønnen blev fjernet..

Morten Østergaard påpeger samtidig, at man i stedet kan bruge kompetencefondene, til at dække udgifterne. Men Morten: For det første er der slet ikke nok penge i de fonde, ,og for det andet så er det penge, som er forhandlet hjem til lønmodtagere til gengæld for lønstigninger. Altså er det igen dem på gulvet, der skal samle regningerne op.

Jeg er helt med på, at vi ikke skal komme sovende til vores goder. Men det ville være rart, hvis vi alle var med til at bidrage til vores velfærdssamfund. Man skal huske på, at de mennesker, man vil have til at tage mere uddannelse, er mennesker, der har børn og hus. Og der er ingen af dem, der kan tage en uddannelse, på en S.U. Hvis man kunne få dagpenge sats, så mener jeg, at det vil hjælpe på, hvor mange der ville tage en uddannelse – men det vil stadig være hårdt for dem. For de ville miste op til 50 % af deres indkomst.

Vi ses på skolebænken.

Smeden

Kommentarer