Besparelserne på arbejdstilsynet svarer til 9/11 hos politiet

 

Jeg bliver sku lidt nervøs, når Lars Lykke Rasmussen, Jørn Neergaard og Claus Hjort Frederiksen bliver ved med at snakke om, at det skal kunne betale sig at arbejde. Jo bevares, det skal det skam også. I marts 2014 blev jeg udlært tømrer, og jeg har arbejdet som tømrersvend lige siden.

Jeg synes, det er groteskt, at besparelserne så hagler ned over arbejdstilsynet fra regeringens side på finansloven. Og det er ikke kun for den der blev vedtaget for i år, men der også blevet lagt op til, at det skulle gælde for næste års finanslov. Da finansloven for i år blev vedtaget, blev der fyret ca. 80 medarbejdere hos arbejdstilsynet.

Hvem fanden skal tjekke op arbejdsmiljø lovgivningen, når Venstre-regeringen sikkert har tænkt sig at spare så meget på arbejdstilsynet, at der ikke er flere ansatte tilbage, næste gang der er valg til Folketinget. Det vil jo betyde, at vi får et dårligt arbejdsmiljø, for det er mere reglen end undtagelsen, at arbejdsgiverne vil spare på arbejdsmiljøet, hvis de kan slippe afsted med det.

Når nu 80 medarbejdere i arbejdstilsynet er blevet fyret, bliver det jo ikke ligefrem nemmere for arbejdstilsynet at komme ud på byggepladsen og tjekke op på sikkerheden. For det er snare reglen end undtagelsen, der bliver sparet på firmaernes sikkerhedsudstyr hvis arbejdsgiverne kan slippe afsted med det. Også det sikkerhedsudstyr der skal være der ifølge arbejdsmiljølovgivningen

Besparelserne i firmaerne hagler ned over arbejdsmiljøet, i form af manglende sikkerheds værnemidler som f.eks. sikkerhedssko og åndedrætsværn, manglende hjælpemidler som skal kunne gøre det nemmere for vores arbejdsgange og mindre nedslidende i form af blandt andet løftesystemer.

Det er da absolut også kun på kort sigt, at besparelserne kan betale sig, når firmaerne sparer på udgifterne til sikkerhedsudstyret. Men ikke når man i den grad kan mærke ryggen og nakken når man hele dagen har gået og lavet gipslofter uden en gipshejs.

Forventningen om at der ikke er nogle der kommer til skade eller dør ude på byggepladserne når regeringen sparer på arbejdstilsynet, er samme forventning som hvis man sparer på politiet og at de så efterfølgende skulle kunne modstå et dansk 9/11 på Nørreport station.

Jeg bliver mere og mere nervøs for, om det rent faktisk kan betale sig for mig som 24-årig tømrersvend at blive i branchen resten af mit arbejdsliv. Jeg forstår godt, hvis mange tror, at mine kollegaers og mit arbejdsliv er ligesom et kontorjob – specielt hvis man har skyklapper på.

Kommentarer