Bedre offentlig transport kan redde udkants-Danmark

Når jeg får fri fra arbejde kl 16, så kommer jeg hjem til et kedeligt og ensomt hjem. Imens jeg sidder i sofaen i den rummelige lejlighed på landet og scroller igennem de sociale medier, så ser jeg mange unge, der har hverdage på stranden, havnen eller på sprutten i Jomfru Ane Gade og spiller pool.

Når jeg så når til weekenden, hvor jeg endelig har tid og penge til at tage turen til Aalborg eller Aarhus for at mødes med kammeraterne for en aften, så er det svært at altid kunne overskue den lange og til tider besværlige bus tur. Og vennerne synes jo også offentlig transport er for dyrt og besværligt, så de kommer næsten aldrig på besøg. Så jeg tror også at den simple billige vej til udkants-Danmark vil blive elsket af mange i byerne som gerne vil ses med bekendte som bor ude på landet.

Og så er der lige det med damerne. Altså hvor mange piger vil lige takke “ja tak” til ham gutten, der siger hun sagtens kan overnatte ved ham, men hun skal bare lige leve med at +splitte en taxa til 1700 kroner for at komme med ham hjem? Og tager man bussen fra Aalborg til Farsø, skal man gå 9 km for at komme hjem til mig.

Jeg ser mange unge mænd med håndværksuddannelser, der bliver nærmest efterladt i Udkants-Danmark. Jeg ser også til daglig som tømrer mange kunder, som jeg tydeligt kan mærke er glade for det selskab, vi giver dem, når vi kommer og arbejder hos dem. De savner et mere socialt liv, når man kommer ganske få km udenfor byerne. Jeg synes det er hårdt at tænke på hvor ensomt et liv faktisk kan blive.

Der er fare for, at alle de unge flytter til de store byer. Hvis ikke vi skal lade de ydre landsdele bestå af ældre mennesker, som en dag ikke er her længere, så må vi gøre det mere attraktivt at bo i udkanten, det mener jeg kan løses ved billigere og mere fleksibel transport til udkants-Danmark.

Mit løsningsforslag er, at vi får eldrevne, selvkørende minibusser til at køre til, og fra private boliger på landet via bestilling. Samme busser ser vi komme på en prøve periode fra 1. juli i Vesthimmerlands kommune. Der vil det være social- og sundhedspersonale, støttepædagoger og andre kommunalt ansatte som skal tage turen rundt med de selvkørende busser. Håber en dag de også vil lade mig blive hentet i en selvkørende bus. Borgmesteren i Vesthimmerlands kommune Knud Kristensen, kaldte det ligefrem for fremtiden. Det er jeg enig i.

Lad os få Olli busserne tilbage på højere plan!

Kommentarer