Arbejderens drøm om en uddannelse.

Hvis vi mangler højtuddannede, skal universiteterne tilpasses til os ufaglærte! Studiemiljøet på universitetet, er selvtillidsnedbrydende og egner sig ikke til os arbejdere.

Jeg blev så træt af at høre politikere og familiemedlemmer, henholdsvis råbe og mumle: Uddannelse Mie… Kom nu! Så jeg startede igen igen igen på min ufærdige bachlor på RUC. Efter 5 års pause kom det lidt som et chok hvor hårdt presset på universitet er. Jeg sidder i klassen og sveder over de mange siders pensum vi har læst allerede her til første kursusgang. Foran mig står min underviser og fortæller at sidste års studerende ikke havde forberedt sig nok, at vi skulle beregne 56 timer om ugen til dette kursus, men vi havde jo også fået pensum i god tid. Omvendt har jeg været på massere af kurser gennem mit arbejde, hvor vi konstant har fået ros og brugt metaforen ” at putte oplevelsen ned i selvtillidsskuffen”. Det var faktisk pga. de gode oplevelser på kurserne, at jeg tog udfordringen op med min manglende bachlor. Jeg opdagede hvor spændende det er at lære nyt og tage nye udfordringer op.

Nu sidder jeg så og læser om stress og psykisk arbejdsmiljø 56 timer om ugen, og appetitten og søvnen udebliver. Ja for på studiet arbejdsmiljøstudier, er studiepresset hårdt og stemningen er, at de studerende generelt er dovne og uambitiøse, vi læser simpelthen ikke nok. Nu sidder jeg så og læser en undersøgelse på jv.dk, der påpeger at hver fjerde studerende har alvorlige problemer med stress. Noget stemmer ikke overens her.

Det får mig til at komme i tanke om hvorfor jeg droppede ud de andre gange på universitetet, stress… når man på arbejdsmarked kan finde ud af at lave spændende selvtillidsudviklende kurser, hvordan kan det så være så svært på universitetet.

Som samfund står vi med udfordringen: Vi skal have mange flere ufaglærte til at uddanne sig! Faktisk ser det ud til, at der i fremtiden kommer til at mangle præcis det antal højtuddannede, som der bliver overskud af af ufaglærte. Som studiemiljøet er på universiteterne, egner det sig ikke ret godt til os ufaglærte. Mit bud er, at vi har brug for en meget større grad anerkendelse og opbygningen af selvtillid, modsat den nedbrydende kultur jeg har mødt på universitetet.

Kommentarer