Ansvarskæden af guld! Den skal vi da have i DK.

Da jeg kom cyklende hjem fra arbejde for leden aften, mødte jeg Bent betjent som gjorde mig opmærksom på manglende lys hvilket jeg havde glemt alt om. Da han skulle skrive bøden spurgte han om mit cpr nummer, hvorefter jeg bare slyngede et nummer ud. Han gik ind og tjekkede i folkeregisteret. Det fandtes ikke, jeg fiskede min muldvarp op af lommen og fik afleveret ham mit sygesikringskort. Han skrev bøden og påtalte at jeg skulle gå hjem.

På vejen hjem kom jeg til at tænke på kædeansvar igen. Virkningen af kædeansvar er utrolig stærk både for at beskytte det fleksible arbejdsmarked vi har i Danmark, som samtlige andre lande råber og skriger om at få, fordi vi har styr på vores arbejdsmarked her i lille Danmark. Mange arbejdssælgere kan selvfølgelig ikke se fornuften i kædeansvar, har en formodning om at det må være ordet ansvar der skræmmer dem. Men de fanger den nok over tid.

Kædeansvar stiller virksomheder til ansvar i form af at overholde løn- og arbejdsvilkår, så samtlige virksomheder ikke bare smider pengene videre i flere virksomheder og på den måde undgår at udbetale løn. Det er ganske smart, men det ødelægger bare mere end det gavner i det lange løb set med et samfundsmæssigt synspunkt. Fordi at det undergraver overenskomster og ukvalificeret arbejdskraft bliver fordelt. Som vi har set det med metrobyggeriet i København…

Arbejdssælgerne får dygtigere arbejdskræfter fordi at uddannelse er et krav, samtidig kan arbejderne være sikker på at få deres løn. Så for at ramme ud til en arbejdssælgere så giver det ham bedre konkurrence fordi han står med et bedre redskab som de andre ikke har.

Du kan prøve at sætte kædeansvar ind i situationen med Norwegian som er led af 19 forskellige datterselskaber. Hvis kædeansvar bliver udarbejdet og sammenkoblet med overenskomster bliver systemet kun stærkere og derfor kan løn- og arbejdsvilkår ikke blive ødelagt med tiden fordi at en arbejdskøber kan kaste rundt med arbejdere i hans 20 forskellige virksomheder. At han besidder 20 forskellige virksomheder er irrelevant, det er for at sikre arbejdet og beskytte overenskomster.

Kommentarer