1. Maj er det ikke lidt gammeldags?

Nu er det 1. maj. Det er for mig en festdag, hvor man fejre alt det, vi gennem mange års faglige kampe har tilkæmpet os af goder, så som god løn, ordentlige arbejdsforhold og ferie samt ikke mindst pension. Det fejre jeg vanen tro i Metal Københavns kælder med venner, kollegaer, røde faner og horn musik.

 

Dog får jeg tit at vide af andre, at de mener fagforeningerne har overlevet sig selv og at disse ikke kan gøre mere for deres medlemmer, alt imens flere politikere og arbejdsgivere mener, at vi skal ned på tysk løn. Det er jo det, der er problemet. Hvis arbejderne ikke er medlem af en overenskomstbærende fagforening og organiseringsprocenten ender på 20% som i Tyskland, så er der ingen arbejdsgiver, der gider forhandle overenskomst med fagforeningerne. Det vil betyde, at der f.eks. ikke er nogen mindsteløn , opsigelsesvarsel og pension.

Desuden er den tyske løn også den eneste, der er gået tilbage de seneste 10 år. En af grundene kan være at brugen af vikarer er eksploderet. Folkevognskoncernen fyrede f.eks. mange af deres arbejdere, der dagen efter blev ansat i samme stilling, bare som vikarer og til den halve i løn.

På grund af den lave løn der er i Tyskland, er flere pressede til, at have mere end et job, bare for at overleve. Det er også derfor, at det tyske LO for to år siden i Berlin på 1. maj demonstrerede for en lovbestemt mindsteløn på 8.50 Euro, ca. 64 kr., så man har en bare lidt anstændig løn.

 

Så er det, jeg tænker:” Er der ikke noget at kæmpe for her i Danmark, når nu LO er ved at have under 50% organiserede medlemmer? Det eneste der sikre vores løn og arbejdsforhold er overenskomsterne og ikke noget politisk lovbestemt!”

Når jeg taler med andre tillidsmænd og andre faglig aktive, så høre jeg om, at brugen af vikarer er et stadigt stigende problem på arbejdspladserne.

 

Det kan være, at du så sikkert tænker:” Hvad kommer det mig ved. Jeg har jo et godt job, der er godt betalt og Tyskland det er jo langt væk.” Jo det er bare sådan, at hvis dine arbejdsløse kolleger nu f. eks er røget ud over dagpengeretten og de ikke har nogen ret til kontanthjælp mens regninger og huslejer stadig skal betales, og bunken af ubetalte regninger har nået en uoverskuelig højde, ja så er det, at de tænker, at det job til 90 kr. i timen, er bedre end slet  ingen penge, og derfor må gå ud og underbyde din løn, så du ikke kan opretholde din løn og levestandard på længere sigt.

synes jeg ,at det er et klart eksempel på, at der stadigt er en god grund til, at vi skal holde 1. maj og huske på, at der er noget, der er værd at kæmpe for. For hvis vi glemmer vores historie, så glemmer vi, hvad der kan mistes.

 

Rigtig god 1. maj

Kommentarer