Vær ansvarlig når du tænker på din fremtid!

Jeg snakkede forleden med en ung kvinde om fremtidens arbejdsliv og de tanker der i disse dage går på at forhøje pensionsalderen yderligere. Hun er ude på arbejdsmarkedet, men fortalte mig at hendes største drøm var at uddanne sig til beslagsmed. Hun elsker heste og har selv to af dem. Men som hun fortalte mig, ingen kan holde til at være beslagsmed til de er over 70 år. I samtalen får hun også påpeget, at det kan folk måske heller ikke til de 60 år, men før var der et godt sikkerhedsnet og “det er der jo ikke mere”…

Men hun er stadig i tvivl om sit fremtidige arbejdsliv, for udover ønskejobbet blev der ifølge hende kun uddannet 20 beslagsmede sidste år. Jeg vil ikke udlevere den unge kvinde yderligere, men blot afsløre for jer, at hendes nuværende arbejde er mindre opslidende og at hun er overvejende imod at følge sin drøm. Fornuften og ansvarligheden sejrede. Eller gjorde den?

Jeg kender et par murere, der før ikke så noget problem i at deres børn valgte samme erhverv som dem, men som nu direkte advarer børnene. Opfordrer dem til at søge et mindre opslidende arbejde. Og er det ikke en meget naturlig reaktion? Jeg er da også sikker på at jeg engang i fremtiden også vil gå målrettet efter en stilling der er mere skånsom for min krop. Jeg skal jo måske arbejde til jeg er 72.

Jeg vil ikke gå ind og påstå at det er sikkert som amen i kirken, at unge mennesker vil fravælge de fysisk og psykisk nedslidende fag, men er det ikke en overvejelse der er værd at tage med når man snakker om hævelsen af pensionsalderen?

For hvad nu hvis vi danskere i fremtiden ikke vil have de fysisk og psykisk krævende jobs?  Hvem skal så have dem? Jeg er selv fortaler for altid at forbedre miljøet på arbejdspladsen, så arbejdet bliver mindre slidsomt. Men at give en hest sko på er bare slidsomt. Jeg tror heller ikke det vil være en god ide, at gøre murstenen lettere i vægt. Ikke med de efterårsstorme vi har herhjemme.

Når mennesker (unge eller ej) skal vælge en uddannelse, skal de vælge noget de kan lide at arbejde med. Det ville være rigtig godt hen af vejen, hvis man kunne kombinere sit uddannelsesvalg efter sin interesse og samfundets behov. Men det er ikke rigtigt når man fravælger et fag på grund af frygten for tidlig nedslidning. Og jeg er bange for at det i sidste ende vil være et tab for danskerne og for Danmark som samfund. Færre danske hænder til de krævende opgaver, vil uundgåeligt betyder flere udenlandske. Det vil presse økonomien og lønningerne i bund og tvinge velfærden i knæ. Og kan vi i så fald forvente en høj kvalitet af det arbejde der vil blive udført af udenlandske hænder?

Det lyder måske som sød musik i Claus Hjort Frederiksen og Venstres ører, men så sandelig ikke i mine!

Kommentarer