Tør du selv tage springet, Margrethe?

Torsdag den 14/8 blæste Margrethe Vestager til kamp, mod den negative sociale arv i en artikel i UgebrevetA4. Ifølge Vestager, skulle større mobilitet på arbejdsmarkedet være midlet der fik brudt den negative sociale arv. Det virker dog ret paradoksalt når hun selv har været med til at mindske mobiliteten. Jeg mener, at dagpengereformen har været det rene gift for mobiliteten.

Når linedansere springer rundt højt oppe under teltdugen, gælder det også om at have et ordenligt sikkerhedsnet under sig, så hvis uheldet er ude, og man falder, så rammer man ikke gulvet. Dagpengereformen gjorde maskerne i sikkerhedsnettet meget større, samt halverede nettets størrelse. Folk tør ikke længere springe ud i nye arbejdseventyr, da de er tvivl om hvorvidt sikkerhedsnettet nu holder.

Som elektriker, har jeg af og til mødt kollegaer, der pga. fysisk nedslidning, gerne ville skifte til et mindre fysisk arbejde. Men de også skal kunne betale huslejen hver måned, og risikoen for at ryge ud af dagpengesystemet, rykker betydeligt tættere på, så bliver de i deres nuværende arbejde.

Vestager hævder at staten ikke skal være en del af den danske model. Men staten ER en del af den danske flexicurity model. Lønmodtagere er gået med til meget korte opsigelsesvarsel, mod at staten spænder et sikkerhedsnet ud for dem der skulle være så uheldige, at miste deres arbejde. Taberne i det her spil er lønmodtagerne, der stadig skal forholde sig til korte opsigelsesvarsler, men som nu må se deres sikkerhedsnet blive dårligere. Dette giver ikke større mobilitet, tværtimod.

Så kære Margrethe Vestager, tør du tage springet? Du kan være med til at styrke mobiliteten, og samtidig gøre noget for de 40.000 mennesker, der er røget ud af dagpengesystemet. Alt du skal gøre er at komme til forhandlingsbordet, og være med til at løse problemet.

Kommentarer