Tak fordi I gør mig til en bedre Social og sundhedsassistent.

I den seneste tid har der været utrolig meget fokus på SOSU-assistenternes faglige stolthed. Mange i den offentlige debat er tilbøjelige til at skære begge SOSU-fag over en kam. Det er lidt som at sige at en tømmer og en konstruktør er det samme. Vi arbejder i samme hus, men har vidt forskellige ansvars opgaver og det betyder i højgrad at SOSU-hjælperen ikke kommer i fokus. Så denne blog er et fagligt tak til alle SOSU-hjælperne, rundt om i det ganske land. I er med til at gøre at jeg som SOSU-assistent kan passe mit arbejde godt.

hverdagen:

Jeg arbejder på et plejehjem, med 50 beboere. Jeg vil sige at jeg kender alle 50, men jeg har ikke samme kendskab til deres rutiner og små særheder, som mine kollegaer der er faste på de forskellige afdelinger. De ved hvem der skal have strømper på om natten og hvem der ikke ønsker at gardinerne skal rulles for. De ved hvor meget mad de enkelte spiser og at søde Yrsa med gnist i de blå øjne, spiser lige lidt mere hvis der er ekstra sovs på tallerkenen. Når jeg som SOSU-assistent kommer indtil en beboer, er jeg der fordi de er syge, skal i seng eller have en bestemt slags medicin, som SOSU-hjælperen ikke må give. Altså en problemknuser som kommer glidende ind og takler problemerne. I de situationer er det så vigtigt for mig at jeg er blevet klædt på af de observationer mine kollegaer kommer med. For det er virkelig her den nære viden kommer i spil, især ved de beboere som ikke selv kan sige noget.  Jeg har dygtige kollegaer, som jeg er stolt af at prale med og uden jer SOSU-hjælpere havde vi ikke nær så nært og god ældrepleje som vi har!

Fremtiden:

Der er mange rygter om at Sosu-hjælperen bliver til fortid. I ugebrevet A4: Hvem skal passe hjemmehjælperen, når hjemmehjælperen går på pension. Lyder det næsten som om at kommunerne forventer at ergoterapeuter og sygeplejersker, skal erstatte Sosu-hjælpere og assistenter. Der er altså noget de ikke helt har forstået, sygeplejersker er ikke nødvendigvis bedre uddannet til rehabilitering og ergoterapeuter er ikke bedre uddannet til den grundlæggende pleje. Derudover er der mange andre opgaver som vil være langt mere relevante, for både sygplejersker og diverse terapeuter at udfører. Der iblandt oplæring af, og samarbejde med Sosu-hjælperen.

Så kære kommuner hverken vi Sosu-assistenter eller de ældre kan undvære Sosu-hjælperen. Jeg forstår godt at behovet for flere kvalifikationer er blevet større, men Sosu-hjælperen kan og gør rigtig mange ting og er en kæmpe ressource i vores ældresektor.

Tak til mine Sosu-hjælpere kolleger fordi i kender borgerne så godt, tak fordi i observere ændringer og forværringer og tak fordi i gør mig til en bedre SOSU-Assistent.

Kommentarer