Rederier invester i uddannelse NU!

 

At starte på en ny uddannelse er altid en stor dag som er fuld af indtryk ligeledes også for mig. Jeg kan tydeligt huske at det var en grå og overskyet mørk januar morgen, med rester af sne liggende hist og her. Med en blanding af spænding og nervøsitet gik jeg ind af hovedindgangen på Erhvervsskolen, et klassisk 70’er byggeri i gule mursten og med fladt tag, efter lidt søgen finder jeg klasseværelset i den bagerste fløj og sætter mig på en plads, jeg er kommet i god tid og betragter de andre som kommer ind af døren, der er ingen som rigtig siger noget vi virker alle forståelig nok usikre i situation. Klokken slår 8.10 og ind af døren kommer vores to undervisere, de præsentere sig og kommer med en introduktion til skolen, derefter er der navneopråb hvor vi skal introducere os selv og fortælle hvilken uddannelse vi er tilmeldt, en efter en fortæller de andre elever at de typisk skal være Smed eller Industritekniker.

Da det bliver min tur fortæller jeg så at er tilmeldt som skibsmekaniker begge lærere kigger op, og siger så ”Skibsmekaniker, det kan du godt opgive der er ingen lærepladser at få”. Jeg blev helt paf, godt nok havde det været svært at finde noget information om uddannelsen, men alle påstår jo at der var mangel på faglærte, og det var en af de store grunde til at jeg havde valgt at starte på uddannelsen på intet tidspunkt var der nogle som havde gjort mig opmærksom på at der ikke var nogle lærepladser at få.

Sidenhen har jeg har mødte andre unge mennesker som også har været i den samme situation. Årsagen er at rederierne stort set har afskaffet den menige danske sømand på sine skibe og i samme omgang forsvandt også uddannelsespladserne, i dag står så de selv samme rederier tilbage og kan ikke forstå at unge ikke gider en karriere til søs. Det er et problem som jeg har hørt om på andre erhvervsuddannelser og brancher, det som gør det her problem anderledes i forhold til de fleste andre brancher er den såkaldte DIS-ordning. I 30 år har man haft såkaldte DIS-ordning, der blev indført for at sikre Danmark som søfartsnation i den globale konkurrence. Den går kort fortalt up på at rederierne udbetaler nettoløn til deres danske søfolk og den skat som ellers skulle være betalt, den får rederierne lov at beholde og på den måde bliver de manglende skatteindtægter en form for statsstøtte der årligt op i en lille 1mia. kr.

Når vi giver så mange penge i statsstøtte til rederierne er det vel heller ikke urimeligt at forvente de lever op til den aftale, de frivilligt har indgået om at de hvert år skal oprette 200 officers og 75-100 menige uddannelsespladser, disse mål er lavt sat, for med ca. 2000 påmønstrede (4000 ansatte) danskere  i handelsflåde. Så skal der ikke ret meget hovedregning til at forstå de udfordringer rederierne oplever med at skaffe dygtige søfolk. Det kan godt være de sparer penge nu og her, ved at hyre billig udenlandske arbejdskraft, men på den lange bane så kan det ikke betale sig. Danske søfolk er nogle af de bedst uddannede og mest eftertragtede i verden, og hvis den danske handelsflåde eksistere i fremtiden, så må rederierne forstå at de skal til og investere i uddannelse af unge mennesker.

For hvilke unge gider dog gå i gang med en uddannelse uden læreplads, jeg gad det i hvert fald ikke.

Kommentarer