Industrien holder hånden under Dansk Byggeri og Dansk Energi

Dette debat indlæg blev trykt i Jyllandsposten den 29-08-2014

”Kedeldragtsromantik” og ”solnedgangserhverv” er de ord, der slår tonen an i en artikel (JP Erhverv 26.8.2014), hvor Dansk Byggeri og Dansk Energi langer hårdt ud efter danske industriarbejdspladser, som ifølge de to organisationer tilhører fortiden.

Tonen i udtalelserne er mildest talt nedladende, for uden industrien og almindelige arbejdere i kedeldragter var der få opgaver til de to brancheorganisationers medlemsvirksomheder. Og det er netop kernen: hele idéen om at opstille et falskt modsætningsforhold med industrien på den ene side og  byggeriet og energisektoren på den anden er forkert. Vi lever af hinanden, hvilket kan illustreres med et eksempel fra hverdagen. På B&W Vølund betragter os selv som en industrivirksomhed, der leverer og eksporterer kedler til energiselskaber over hele verden.  Og når vores fabrik – som ikke er lille – skal vedligeholdes eller ombygges, så er det håndværkere fra Dansk Byggeris medlemsvirksomheder, der får opgaven.

Dertil kommer de opgaver vi udfører for hinanden. Tag fx Skærbækværket i Fredericia, hvor DONG skal have bygget to nye biobaserede kedelsystemer. Det er en ordre til ca. 500 mio. kr., som vi i B&W Vølund vandt og den bidrager til, at vi i Danmark kan fastholde vores position som verdensførende inden for kedelteknologi, hvilket skaber grundlag for eksport til resten af verden.

Erhvervspolitik er ikke et nulsumsspil, og forskellige sektorer er gensidigt afhængige. Fra mig og mine kollegaer i kedeldragter skal der derfor lyde en kraftig opfordring til Dansk Energi og Dansk Byggeri om at lade være med at sætte sig over i hjørnet og surmule, men i stedet tænke på, hvordan de selv kan bidrage til eksport, produktivitetsstigninger og udvikling i Danmark.

dong energy-biomasse