Hvorfor går min fagforening ind for noget, der giver mere magt til virksomhederne?

Min fagforening, 3F, burde tage afstand fra LOs støtte til handelsaftalen mellem EU og USA, da den vil forringe vores muligheder for at kæmpe for bedre løn- og arbejdsvilkår. Jeg er aktiv i min fagforening, fordi jeg er bange for at de rettigheder, der er blevet tilkæmpet gennem de sidste mange generationer, meget snart kan forsvinde fra os igen. TTIP, som handelsaftalen kaldes, kan i høj grad komme til at medvirke til dette, og fagbevægelsen må ikke lade sig rive med af usikre prognoser om fremtidig vækst.

Grunden til, at jeg ser TTIP som en trussel mod de rettigheder vi har, er at aftalen vil give mere magt til virksomhederne. Konkret vil aftalen fx give virksomheder ret til at sagsøge stater, hvis de mener, at staten indfører lovgining, der mindsker deres profit. Jeg er derfor bange for hvilke kemikalier, jeg kan komme til at arbejde med i fremtiden. Jeg er bange for hvilket lønniveau jeg skal konkurrere med. Jeg er bange for, jeg kommer til at miste den stemme, jeg trods alt har gennem min fagforening i dag.

Handelsaftalen mellem EU og USA har til formål at fjerne forhindringer for erhvervslivet – så vi kan få mere vækst og billigere Nike-sko, som de TTIP-positive politikere siger. Men de ”forhindringer” som skal fjernes for at dette, måske, kan opnås, kommer til at koste os dyrt på andre måder. Der lægges i aftalen op til at virksomheder med under 250 ansatte fritages for arbejdsmiljøregulering. At al fremtidig EU-lovgivning skal godkendes af USA. At krav om højere beskyttelse end defineret af EU og USA vil blive set som konkurrenceforvriddende. Hvis aftalen vedtages, kommer den til at ændre grundlæggende ved den måde vores arbejdsmarked fungerer på i dag.

Alligevel støtter LO op om handelsaftalen. Lizette Risgaard, formand for LO, siger at vi skal gøre TTIP til det gode eksempel på en handelsaftale, der er med til at sikre arbejdstagerrettigheder. Helt grundlæggende sikres vores arbejdstagerrettigheder gennem 8 konventioner i International Labour Organization (ILO). Problemet er, at USA kun har tiltrådt to af ILO’s otte konventioner, og bl.a. ikke den, der omhandler retten til at organisere sig. Hvis handelsaftalen skal være med til at sikre vores arbejdstagerrettigheder, må et minimum være, at det land man indgår aftalen med overholder ILO’s konventioner. Men ikke engang det vil LO kræve. Uden det, kan jeg ikke se hvordan aftalen skal sikre bedre arbejdstagerrettigheder. Omvendt kommer vi til at have endnu mere konkurrence med firmaer, hvor arbejderne ikke må organisere sig – det kan medvirke til at true vores rettigheder.

Det er blevet brugt aktivt af Dansk Industri, at den danske fagbevægelse støtter TTIP. Det har meget magt at sige, fordi det betyder, at man har rigtig mange mennesker bag sig. Men jeg tror ikke det det almene LO-medlem er enig i, at EU skal underskrive TTIP. Desværre er der alt for mange, der ikke ved, hvad der reelt forhandles om lige nu. Men det er ikke for sent at stoppe denne aftale endnu. I resten af EU og i USA kæmper fagbevægelser, miljøorganisationer og mange andre for at stoppe denne aftale. Og det virker. Forhandlingerne er gang på gang blevet forlænget. Så lad os bruge den stemme fagbevægelsen har, til at stå fast på vores værdier, før det er for sent!