Hvem ville ikke sige ja til gratis arbejdskraft?

Bragt i Fyens Stiftstidende d. 8/11-2014

Tænketanken DEA, er tirsdag d. 4/9 ude med et forslag, om at sænke lærlingelønnen til SU-niveau, for at få flere virksomheder til at oprette flere lærepladser. Halvdelen af de adspurgte firmaer, ville ansætte flere lærlinge, hvis lønnen var betalt af staten via SU’en. Altså ville halvdelen ansætte flere lærlinge, hvis arbejdskraften blev gratis.

Jeg mener at, lærlinge skal have overenskomstmæssig løn, og ikke SU, fordi at lærlinge udfører et stykke arbejde. Lærlinge lære igennem praktisk erfaring, hvilket vil sige arbejde. Arbejde som i de fleste tilfælde ligner det, udlærte håndværkere også laver. Lærlingens opgaver er mere end bare at feje og holde værktøjskassen. I løbet af lærlinges læretid, bliver de pålagt mere om mere ansvar, i takt med at deres erfaring stiger, og i det sidste år skal de kunne arbejde 100 % selvstændigt.

I forvejen kan det udmærket betale sig at have lærlinge, bl.a. Dansk el-forbund har lavet udregninger der viser et overskud på 3-400.000 kr. ved at have en lærling. Der har også været perioder med tilskudsordninger, hvor firmaer fik en check på 70.000 kr. for at oprette en læreplads, dette gav næsten ingen nye lærepladser. Der er rigeligt med overskud, til at lærlinge bliver en god forretning, faktisk så meget, at en yderligere økonomisk gulerod ingen effekt havde.

Jeg tror at de fleste håndværksmestre, sagtens kan se det fornuftige i, at lærlinge skal have en overenskomstmæssig løn, og at lærlinge bidrager positivt på bundlinjen. Lige nu mangler omkring 13.000 unge mennesker en læreplads. 13.000 lærlinge der kunne have bidraget positivt på bundlinjen.

Lavere løn – en del af løsningen? Mit svar er nej.