Flere penge til erhvervsskolerne!

workshop-984022_960_720

2 dage før jeg tog på juleferie, fik jeg en mail fra Aarhus Tech. Jeg skulle på skole blot 12 dage senere. Vi havde virkelig travlt på virksomheden, så det var jeg utrolig utilfreds med. Jeg kunne også se, at ledelsen i firmaet heller ikke var tilfredse. Jeg havde regnet med, at jeg havde noget længere tid til at planlægge min afsked. Skoleforløbet varede jo 6 måneder, så det var lidt som at flygte over stok og sten. Jeg havde jo lige pludselig kun 2 dage til at sige farvel. Inde på min uddannelsesplan havde der jo stået, at jeg først skulle på skole d. 30. januar og ikke d. 2. januar.

Da jeg så kom i skole og ser min studieplan, kunne jeg se, at der var noget der var helt galt. Smedeforløbet burde jo tage 10 uger. Men der stod, at jeg skulle være der i 12. Jeg kunne også se, at den lærer der skulle undervise os, stadigvæk var på ferie. Da læreren så endelig kom tilbage fra ferie, var den gal igen. Dem vi 3 EUX’ere skulle på forløb med, kom først 4 uger efter vi var startet. Altså d. 30. januar, som var datoen fra min uddannelsesplan.

Jeg var simpelthen så forarget. Så jeg gik hen til uddannelsesadministratoren for at høre, hvad hulen han havde tænkt på. Det svar jeg fik, var en mand, der kiggede mig dybt ind i øjnene, som et lille barn der for skældud af sin mor. Det eneste han kunne få over læberne, var et: ”Ups.”

Han kunne jo ikke gøre noget. Han havde fuldstændig overset os 3 EUX’ere i vrimlen af de andre elever. Han havde fået stukket en kalender i hånden, hvori der stod, hvornår det var meningen, vi skulle starte på vores gymnasiale del af uddannelsen. Ud fra den skulle han så planlægge vores forløb, der skulle ligge før den gymnasiale del. Men han havde fuldstændig glemt alt om det. Og en klasse på 3 elever, kontra en klasse på 15-20 elever, så er det som oftest den med 3 der bliver nedprioriteret.

Grunden til alt dette virvar er, at han sidder som ene gut, og administrerer uddannelsen for alle elever i metal og byggeri branchen på Aarhus Tech. Det er alt for mange elever, til en enkel mand. Og den eneste grund til at dette forekommer, er fordi vores erhvervsskoler er under et kæmpe pres.

Vi har en regering med små blå sko, der har sat sig for, at skyde så mange af velfærdens bastioner i sænk som muligt, før den selv synker.

I år 2014 fik Social Demokraterne vedtaget, at der skulle flere penge til erhvervsskolerne, men allerede i 2015 vedtog Venstre, de skulle spares væk igen, plus en halv milliard.

Regeringen sidder i deres flotte lænestole, og kan ikke se længere end Excel arket foran deres næsetip, imens de sætter ild til Danmarks fundament.

De er endda så inkompetente, at Nordea Fonden har følt sig nødsaget til støtte erhvervsskolerne med 75 millioner hen over en 3-årig periode.

Undersøgelser viser jo, at i år 2030 kommer vi til at mangle 90.000 faglærte. Faglærte som bliver uddannet på erhvervsskoler. Faglærte som har brug for en kvalificeret undervisning. Faglærte som har brug for kompetente lærere. Faglærte som har brug for gode studiemiljøer. Det kommer ikke ud af besparelser på erhvervsskolerne. Det kommer ikke af fyringsrunder. Det kommer af, at man investere vores penge der, hvor der er brug for dem. Og i øjeblikket er der brug for dem, på vores erhvervsskoler. Specielt når vi har den 4. industrielle revolution på trapperne.

Det er på tide at investere i Danmarks fremtid.

Kommentarer