Er din cykelsmed OK?

Jeg har ikke skrevet noget her på udenfilter siden i juni. Og af gode grunde! Som jeg nævnte i april har en gruppe cykelmekanikere og andre ansatte i cykelbranchen gået sammen for at starte en brancheklub.

Klubben har været travlt beskæftiget sommeren igennem med bl.a. besøg på cykelværksteder i og omkring Hovedstaden, sommerfest, stormøder for ansatte i cykelbranchen, og vores overenskomstkampagne.

Nu begynder vi at se resultaterne af vores arbejde. På bare 14 dage har 6 cykelværksteder tegnet overenskomst. Derudover har de på ansatte et værksted i Indre By valgt en tillidsrepræsentant – den første jeg har hørt om på et cykelværksted! Det viser hvor stor potentiale der er i branchen for at forbedre arbejdsforholdene, lønniveauet, og arbejdsmiljøet.

Men vigtigst af alt viser det at det kan betale sig at kæmpe. De rettigheder vi arbejdere har er ikke noget vi har fået foræret i julegave af søde arbejdsgivere. Det er noget vi har tilkæmpet os. Og hvis ikke vi fortsætter at kæmpe for bedre vilkår, og forsvarer de rettigheder vi har opnået, vil det hele smuldre. For uambitiøse arbejdsgivere vil altid prøve at berige sig på vores bekostning, i stedet for at finde holdbare effektiviseringer og forbedringer. Det gælder alle brancher, også cykelbranchen.


En god start

Der findes flere hundrede cykelværksteder bare i centrale København. Set i det perspektiv er 6 nye overenskomster en god start, men langt fra vores målsætning om en god og holdbar cykelbranche. Der er stadig masser at tage fat på!

Derfor fortsætter overenskomstkampagnen som Cykelmekanikernes Brancheklub og Metal Hovedstaden startede med, igennem hele efteråret.

Hvad går så kampagnen ud på? Kort fortalt vil vi gøre det nemmere for Københavns cyklister at finde et godt cykelværksted, med dygtig personale, og gode forhold for de ansatte.

På Metal Hovedstaden’s hjemmeside kan man finde en liste over cykelværksteder med overenskomst i Københavns-området: http://www.metalhovedstaden.dk/Overenskomst/Cyykelv%20med%20overenskomst.aspx

Listen bliver jævnligt opdateret når flere værksteder tiltræder overenskomsten. Hvis du er i tvivl om et værksted har overenskomst, kan du kigge efter det røde OK-klistermærke, som f.eks hos Christiania Cykler:

Christiania Cykler

Vi vil også gerne lancere en app lignende restaurant-branchens OK Forhold-app, http://okforhold.dk/ , for at gøre det nemmere at finde de gode værksteder.

 

Hvad kan man gøre?

Der er en hel masse du kan gøre for at hjælpe cykelbranchen til bedre forhold. Er du cyklist?

Har din lokale cykelsmed ikke har tegnet overenskomst endnu? Så gør ham eller hende opmærksom på kampagnen. Metal Hovedstaden hjælper gerne mesteren med at finde ud af hvordan man tiltræder overenskomsten!

Husk også at kvalitet, ordentlige arbejdsforhold og priser hænger sammen. Som jeg skrevet om før, er det svært at få pengene at række til pension, ordentlig løn, barsel, skat og moms, hvis en lapning kun koster 35 kr. Mange af de billigste cykelværksteder er ikke andet end social dumping – tag hellere til et sted der koster lidt mere, men hvor arbejdsforholdene til gengæld er i orden. Så får du bedre service, bedre reparationer – og bedre karma.

Hvis du arbejder i branchen skal du være varmt velkommen i brancheklubben. Vi holder stormøder jævnligt, tager på værkstedsbesøg, og laver statistik og overblik over lønniveau og andre arbejdsforhold i branchen. Skriv gerne til 0800JBA@danskmetal.dk for at høre mere. Alle kan bidrage med noget!

Kommentarer