Enhver kan blive arbejdsleder i dag

Man taler meget om faglighed og uddannelse.Undtagen når det handler om arbejdsledere på byggepladsen.Det kan alle blive -også uden uddannelse.

I en tid hvor virksomhederne råber på kvalificeret arbejdskraft, undrer jeg mig over, hvorfor de så samtidig vælger at nedprioritere de stillinger, som skal være med til at højne det faglige niveau, nemlig ledernes stillinger. Før i tiden var arbejdslederen en, der selv havde arbejdet på gulvet først, og som senere på grund af sin dygtighed havde fået jobbet som arbejdsleder. Sådan er det ikke mere i dag.

Jeg har arbejdet i byggebranchen de sidste 14 år. Igennem årene har erfaringen lært mig, hvor vigtig planlægning er, for at kunne holde de altid stramme tidsplaner. Når vi er mange håndværkere på byggepladsen, der har travlt på samme tid og skal have det hele til at gå op i en højere enhed, er vi nødt til at planlægge det hele ned til mindste detalje. Ellers opstår der kaos på byggepladsen.

FOR MEGET SPILDTID

Vi kolleger på gulvet ved, hvordan vi tilrettelægger vores egen arbejdsdag bedst, så vi når mest muligt til gavn for alle på byggepladsen. Dét gør vi, fordi vi gør det hver dag året rundt. Men ofte kommer din arbejdsleder og laver om på det uden at kunne redegøre for, hvorfor han gør, som han gør. Det er desværre hverdagen for mig og rigtig mange af mine kolleger hver dag i byggebranchen.

Et godt eksempel, som næsten er dagligdag på en byggeplads, er når vores brændbare container skal tømmes for træ og alverdens affald, som vi har brugt, når vi bygger.

Enten er den ikke tømt som aftalt, ellers også bliver den sat af et helt andet sted, fordi den daglige ledelse på byggepladsen ikke snakker sammen. Resultatet bliver en masse spildtid, som kunne bruges på noget mere konstruktivt arbejde. Og så er det igen mig og mine kolleger på gulvet, der fra ledelsens side skal høre på, at vi er for langsomme.

Dagen i dag er ikke uden undtagelse. Vores forholdsvise nye arbejdsleder, som er tidligere pædagogmedhjælper, møder senere ind på byggepladsen end os andre. Hans vigtigste opgave er at organisere tingene på byggepladsen, så vi på gulvet kan løse de

arbejdsopgaver, som vi er ansat til. Igen bliver containeren sat 300 meter længere væk, så vi kan bruge den dobbelte tid på at fylde den, masser af spildtid. Det samme sker desværre tit med andre opgaver. Jeg ved ikke hvad det er med nutidens ledelse? Men det er som om, at det er blevet et tabuemne at spørge om hjælp fra almindelige mennesker, som arbejder på gulvet, og som efter min mening er hverdagens eksperter.

Vi møder desværre stadig flere og flere arbejdsledere, som mangler baggrund for faget, og som tit kun har to ting til fælles. Den ene er den manglende erfaring for faget, fordi de kun har læst på universitetet. Den anden er, at de ofte har en eller anden relation til en højre oppe i virksomheden.

FORSTÅ FAGET

Det er ikke et problem, at manden på gulvet er dygtigere ind ham, der skal lede og fordele arbejdsopgaverne.  Men det er et problem, hvis ham der skal have ansvaret ikke ved, hvad det er han har med at gøre og hvis ikke manden på gulvet bliver inddraget i sin egen arbejdsproces.

Hvordan ville det gå, hvis jeg ville få ansvaret for at flyve et passagerfly fyldt med gæster på sommerferie, bare fordi jeg var i familie med ham, der ejer flyet? Nej vel? I et samfund som Danmark hvor vi overfor resten af verden ligefrem praler af vores høje faglighed og arbejdernes kvaliteter, må det være i virksomhedernes interesse at få uddannet de bedste mennesker til at udføre virksomhedens opgaver, så der kan skabes et overskud. Det er vel i sidste ende det, det handler om for virksomhederne? Men det gælder måske ikke for dem, der skal lede virksomheden? Hvem som helst kan i dag blive arbejdsleder, da det i langt større grad handler om hvem du kender frem for din erfaring og faglige kunnen.

Kommentarer