Det kan altid betale sig at kæmpe

Følgende indlæg blev bragt i Politiken d. 8. januar 2015

I februar i år vedtog samtlige partier, med undtagelse for Enhedslisten, den nye erhvervsskolereform. Reformen indfører karakterskrav til de tekniske skoler, og indførsel af kvoter for optaget til erhvervsuddannelser. Det fik eleverne på Københavns Tekniske Skole at mærke, da grundforløbet fra efteråret 2015 skulle forkortes fra 25 uger til 20 uger. Derudover skulle adgangen til uddannelserne webintegrator og grafisk tekniker begrænses til henholdsvis 19 og 7 elever per halvår. Tidligere har over 400 elever haft adgang til disse forløb. Da antallet af elever hænger nøje sammen med finansieringer af uddannelserne, og disse uddannelser kræver meget dyrt og specialiseret maskineri og udstyr, betød
det i praksis en nedlægning af uddannelserne. For de elever der allerede var optaget, skulle de færdiggøre sine forløb i Aalborg.
Ovenikøbet blev en række lærere fyret i midten af december, så at de tilbageværende lærere skal tage sig af samme antal elever, med mindre tid, og færre resourcer at gøre godt med.

KTS elever kæmper

Men eleverne på KTS ville ikke stiletiende finde sig i at se sine uddannelser skrottet. De tog sagen i egne hænder, og blokerede skolen. Blokaden fik støtte fra it-fagforeningen PROSA, Enhedslisten, Cykelmekanikernes Brancheklub, og mange flere. Til sidst blev presset så stort at undervisningsministeriet måtte give med sig. Den 19 december, kun 10 dage efter at eleverne på KTS havde gået ud i vild blokade, sendte Uddannelsesministeriet et brev til de skoler der uddanner grafiske teknikere. Her trak ministeriet sin tidligere udmelding tilbage, og hævede optagelseskvoterne for grafiske teknikere til 20, hvilket betyder at uddannelsen vil fortsætte på KTS. En hurtig delsejr for KTS elever – som lover at kæmpe videre!
Det er skønt at se regeringen lytte til dem der skal leve med konsekvenserne af deres reformer. Men at se eleverne på KTS tage sagen i egne hænder, og skride til handling for at sikre sin ret til uddannelse, er langt mere inspirerende og opløftende. Uanset om man vinder, taber, eller ender et sted midt i mellem, så er det utrolig lærerigt at kæmpe for sin ret, sammen med klassekammerater og kollegaer. For det er når vi selve handler, i fælleskab, og uden mellemhænder, som vi lærer vores egen styrke at kende. Og den styrke er meget større end hvad politikere og beslutningstagere vil få os til at tro. Derfor kan det altid betale sig at kæmpe!

KTS Demo 141215 frontbanner 2

TEC rammes også af reformen

På Teknisk Erhvervsskole Center Hvidovre fører erhvervsskolereformen også til forringelser. 30 lærere skal afskediges, for at spare penge. På cykelmekanikernes grundforløb vil det betyde at 2 lærere skal tage sig af 80 elever, delt op på 4 forskellige hovedforløb, og 1 grundforløb. Det siger sig selv at det ikke er menneskeligt muligt at give en god uddannelse til så mange elever, spredt ud over flere klasse- og værkstedslokaler, og på 5 forskellige uddannelsesniveauer. Samtidligt med fyringsrunden blandt lærerne, har skoleledelsen valgt at oprette 10 nye stillinger indenfor administrationen. At sparke lærerne ud, og byde flere kontormus og papirsnussere velkommen, sender ikke ligefrem et signal om at man tager uddannelserne alvorligt.
Heldigvis har eleverne på TEC Hvidovre hørt om kampen på KTS, og i skrivende stund er de i gang med at samle underskrifter ind mod lærerfyringerne. Jeg håber at kampen på TEC Hvidovre fortsætter indtil man har fået stoppet fyringerne, og at eleverne tager de midler i brug som der er behov for, for at få uddannelsesministeriet og den lokale administration til at trække nedskæringerne tilbage.